LAMAZE FELSEFESİ

HAMİLELİĞE, DOĞUMA ve ANNE-BABA OLMAYA ETKİLERİ
Lamaze felsefesi ismini tekniği geliştiren doktor Fernand Lamaze'den almıştır. . Lamaze tekniğini Rusya'da gözlemlediği teknikleri geliştirerek oluşturmuştur. Sonrasında, Fernand Lamaze ilk olarak  1951 yılında Fransa'da bu tekniği uygulamaya başlamıştır.
Lamaze yöntemi; doğum öncesi annenin doğum hakkında bilgilendirilmesi, eğitilmesi, doğum sırasında annenin motive edilmesi, nefes egzersizleri ile rahatlama ve gevşeme gibi teknikleri içerir.
Lamaze felsefesi; doğuma doğallık katan, doğal doğumun sağlıklı , korkusuz ve mutlu bir şekilde gerçekleşmesi için gebelerin bilinçlenmesini ve doğru davranış geliştirmelerini amaçlayan bir felsefedir.
Lamaze felsefesine göre normal doğum için önemli 6 kriter vardır. Bunlar:
1- Doğum kendiliğinden başlamalıdır.
2 -Doğumda gebenin hareket özgürlüğü olmalıdır.
3- Gebeye doğum boyunca fiziksel ve psikolojik destek verilmelidir.
4- Rutin uygulamalardan kaçınılmalıdır.
5- Doğum sırasında gebe rahat ettiği pozisyonda doğal olarak ıkınmalıdır.
6- Doğumdan hemen sonar herhangi bir problem yoksa anne ile bebek hemen ten tene temas etmelidir.
Bu kriterler Dünya sağlık Örgütü'nün (WHO)de belirlediği kriterler temel alınarak geliştirilmiş ve araştırmalar ile etkinliği kanıtlanmıştır.
Lameza Felsefesine gore Hamilelik Bilinci;
Hamilelik normal ve doğal bir olaydır.
Kadın bedeni hamilelik boyunca bebeklerin gelişimine yardımcı olmak ve büyütmek için tasarlanmıştır.
Hamilelikte geçen 9 ay bebeklerin gelişip büyümesi, bedenin doğuma hazırlanması ve bir kadının anneliğe geçişi için gereklidir.
Hamilelik anne ve babaların bebekleriyle ömür boyu sürecek güçlü bağlar kurmaları için bir fırsattır.
İyi bir destek, sağlıklı bir yaşam biçimi ve hayatın stresi ile baş edebilme kabiliyeti sayesinde sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir doğum ve sağlıklı bir bebeğe ulaşmak mümkün olacaktır.
Doğumdan sorumlu sağlık çalışanları kadınların doğumun normalliğine olan güvenini ve sağlıklı bir doğum yapabilme kabiliyetlerini arttırabilir veya azaltabilir.
Lamaze eğitimi
kadınların bedenlerine ve doğumla ilgili dürtülerine güven kazanmaları, hamilelik/doğum/emzirme/annelik alanlarında bilinçli/eğitimli tercih yapmaları konularında kendilerine güven duygusunu güçlendirir.
Lameza Felsefesine gore Doğum Bilinci;
Doğum normal, doğal ve sağlıklıdır.
Doğum tecrübesi anneyi ve ailesini derinden etkiler.
Kadının doğal dürtüleri doğumu yönlendirir.
Kadının doğumda kendine güveni ve başarısı sorumluluğu alan profesyoneller ve doğum yapılan yere bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Kadınların doğumda rütin müdahalelere gerek kalmadan doğal doğum hakkıdır.
Doğum doğal ve güvenilir bir eylemdir.
Kadınlar doğum eğitimi sayesinde sağlıkları ile ilgili kararlarda bilinçli tercih yapacak ve sorumluluğu alacak şekilde eğitilmelidir.
Lameza Felsefesine gore Anne- Baba Olma Bilinci;
İyi bir anne-baba olmak çocuklarınızın fiziksel, ruhsal ve duygusal gelişimi için olduğu kadar, kendiniz ve toplum için de yaşamsal bir önem taşır.
Anne-babalık coşkulu, önemli, tatmin edici ve verilen emeğe değer bir görevdir.
Anne-babalık doğumdan önce başlar. Çocuklarla anne ve babalar arasındaki özel bağ doğumdan başlayarak yaşam boyu devam ederken saygıyla karşılanmalı ve korunmalıdır.
Çocukların hayatında anne ve babalar eşit rol alır ve birbirlerinin yerini tutamazlar.
Anne-babalık öğrenilen bir sanattır. En önemli öğretmenlerimiz kendi anne-babalarımız, ailelerimiz ve çocuklarımızdır.
İyi bir anne-babalık için kendi ailelerimiz, arkadaşlarımız ve toplumumuzun desteğine ihtiyacımız vardır.
Kendimiz ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak kararlar alırken eğitim ve destek anne-babaların kendilerine olan güvenini ve kabiliyetini güçlendirir.
NEDEN LAMAZE FELSEFESİ VE DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ?
Son yıllarda bebeklerin bilinmeyen hayatları; anne karnında ve doğum anında yaşadıkları, en çok tartışılan konulardandır. Bu konuda yapılan araştırmalarında desteklediği görüş; bebeklerin anne karnında duyduklarını, hissettiklerini hatta öğrendiklerini öngören görüştür. Özellikle doğum anının, bebekler tarafından hatırlanıyor ve yaşadıkları tecrübelerden pozitif veya negatif yönde etkileniyor oldukları kanıtlanmıştır. Bu nedenle doğuma hazırlanmak ve doğum anını kendi şartlarımız doğrultusunda planlamak doğru bir yaklaşımdır.
Hamilelik eğitimleri, anne ve baba adaylarına, gebelik, doğum, bebek bakımı ve kişilik gelişimi için doğru destekler gibi konularda rehberlik edecektir. Doğum eğitimlerinde; toplum tarafından üzerinizde oluşturulan negatif doğum korkularından kurtulmanız amacıyla doğumla ilgili gerçekleri öğrenecek ve gelen doğru bilgilerle duyduklarınızın ne kadar yanlış olduğunu anlayacaksınız. Bir sonraki aşamada bedeniniz ve bebeğiniz arasındaki mükemmel uyumu keşfedecek ve bu uyuma güvenmeyi öğreneceksiniz. Kurs sırasındaki yoga egzersizleri ile bedeninizin gebeliğin getirdiği değişimlere uyum sağlamasını ve doğuma hazırlanmasını sağlayacaksınız.
Doğum sırasında rahiminiz ve bebeğiniz mükemmel bir uyum içinde çalışarak doğumun en uygun şartlarda gerçekleşmesini sağlar. Sizin tek yapmanız gereken kendinizi gevşek bırakarak onların sizin için çalışmalarına izin vermektir. Bedeninizi gevşetmeyi ve rahat bırakmayı öğrenmelisiniz. Doğumda size yardımcı olacak derin gevşeme egzersizleri ve masaj tekniklerini öğrenmelisiniz.
Her kasılma bebeğinizin size doğru bir adım atmasıdır, bu nedenle her kasılmayı mutlulukla karşılamalısınız. Bebeğiniz daha güçlü ve daha hızlı adım attıkça siz bunu farkedip ona destek olmalısınız. Nefes egzersizleri özellikle kasılmalar ile başetme de doğumun en önemli destek yöntemlerinden birisidir. Doğum sırasında her kasılmayı (dalgayı) kendinizi korkularınızdan dolayı kasarak, nefes almayıp, nefesini tutarak geçiren gebeler de doğal olarak doğum ağrıları daha fazla hissedilir ve doğum süresi daha fazla uzar. Bu nedenle rahminizin rahat çalışması, kasılmalar sırasında bebeğinizin sağlıklı oksijenlenmesi ve bebeğinizin her attığı adıma yardımcı olmak için nefes tekniklerini öğrenmelisiniz. Sadece nefes çalışmaları bile bebeğinizle bir bütün olmanızı ve birlikte hareket etmenizi sağlayacaktır.
Öğrendiğiniz destek yöntemleri doğumda kontrolün sizde olmasını sağlayacak, kendinize ve bebeğinize güveniniz tam olacak ve bunların sonucunda doğumu korku dolu anlar yerine heyecan ve coşkuyla yaşayacaksınız.
Bebeklerin doğumdan sonra anneden uzaklaşması, onlarda güvensizlik hissine neden olacağı için her şey yolunda ise doğumdan hemen sonra bebeğin anne ile temas etmesi, annelerde anne-bebek bağının çok daha iyi kurulmasına, bebeklerde ise ileriye dönük problemlerin çok daha az yaşanmasına neden olacaktır.
Tüm bu süreçlerde babalar da anneler kadar eğitimlerin ve uygulamaların içindedir. Doğum bir ekip işidir ve bu ekip; anneler, bebekler, babalar ve sağlık personelinden oluşur. Babalar bebekleriyle bağ kurmak için doğmalarını hatta birkaç aylık olmalarını beklememelidir. Bebekleriyle anne karnındayken bağ kurmalı, doğum sırasında eşinin yanında ona destek olmalıdır. Lamaze felsefesinde bebeklerin hayatında anne ve babanın ayrı ayrı yerleri olduğu ve birbirlerinin yerini tutamayacağı savunulmaktadır. Anne karnındaki bebekle ilgilenen, onunla ilişki kuran babalar anneler daha fazla güven ve sevgi vermekte, bu da yarattığı pozitif etkiyle bebeklerin gelişimine olumlu katkılar yapmaktadır. Lamaze felsefeleri anneyi olduğu kadar babayı da doğuma hazırlamaktadır.
Lamaze felsefesi size mutlu bir hamilelik, keyifli bir doğum ve kusursuz bir bebek bakımı vadediyor. BİZ ise size sadece Lamaze felsefesini uygulamayı öğretmek istiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder