BEBEKLER NEDEN AĞLAR ?

Yapılan araştırmalar sağlıklı bebeklerin fiziksel ve manevi ihtihaçları için günde ortalama 1-4 saat arası ağladıklarını göstermektedir.
Yetişkinlerde ağlamak üzüntünün ifadesiyken, bebeklerde herzaman üzüntünün ifadesi olmayıp, onların kendilerini anlatma şekli, yani dili olmaktadır. Doğduğu andan itibaren bebekler kendilerini ağlayarak ifade ederler. Ağlama şekli, ritmi zamanla ihtiyaçlarına göre farklılaşır ve anne-babalar bebeklerinin ne anlatmak istediklerini anlayıp çözmeye çalışırlar.
Bebeğiniz ağlıyorsa; öncelikle fiziksel ihtiyaçları (açlık, ağrı,altının kirli olması, odasının ısısının fazla sıcak Ya da soğuk olması , gibi bunlara benzer durumlar) düşünülmeli, problem yoksa manevi ihtiyaçları olabileceği düşünülerek çözüm sağlanmalıdır.
Bebeğinizin manevi ihtiyacını nasıl anlarsınız?
Karnını doyurdunuz, altını değiştirdiniz, oda ısısı normal (bebekler için normal oda ısısı 22-24 derecedir), giysileri uygun, sessiz-sakin bir ortam oluşturdunuz ama bebeğiniz ağlamaya devam ediyorsa, ağlaması anne karnına dönme isteğinden kaynaklanıyor olabilir.
9 aylık anne karnında geçen mükemmel dönemden sonra , değişen çevresel koşullar bebeğinizi üzmüş, kendisini güvende hissetmemiş olabilir. Ona kendisini güvende hissettirmek sizin elinizde, özellikle doğum sonrası ilk dönemlerde kendini güvende hisseden bebekler daha huzurlu ve özgüveni yüksek kişiler olarak hayata başlar. Bebeğinizin manevi ihtiyaçlarını karşılayarak özgüveni yüksek bir birey olmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin kendini güvende hissetmesi için ilk aylarda onu sık sık kucağınıza alıp, özellikle kalbinizin üzerine, ten tene olacak şekilde yatırıp, sessiz, sakin bir ortamda , bebeğinizle keyifli zamanlar geçirmelisiniz. Bu uygulama ile bebeğinize anne karnındaki kadar güvende olduğu mesajı vermiş olursunuz. Onun kişiliğini destekler tarzda pozitif cümleler içeren konuşmalar, yumuşak bir ses tonu ile söylenen şarkılar, hafif dokunuşlar bebeğinizi rahatlatacak ve kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Hayata güven içinde sağlıklı, huzurlu, mutlu ve özgüveni yüksek bir birey yetiştirmek siz anne ve babaların elinde, onları güvensiz bırakmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder