BEBEK BAKIMI

Sevgili anne ve babalar özlemle beklediğiniz bebeğiniz artik kucağinizda öncelİkle sizi tebrik ediyorum. Anne karnında kusursuz bir bakım alan bebeğinize doğumdan sonra da mükemmel bir şekilde bakmak istiyorsunuz. Bunun için bazi kayğilariniz var, bebek bakımı konusunda sormak istediğiniz sorularınızı sizin için cevaplandırıyoruz.
BEBEĞİMİ ENFEKSİYONLARDAN KORUMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
Bebeğinizi enfeksiyonlardan korumanın en önemli adımlarından birisi EL YIKAMAKtır. El yıkamak hem çok basit hemde oldukça etkili bir yöntemdir.
Bebeğinize bakim vermeden önce ve sonra, emzirme öncesi ve sonrasi mutlaka ellerinizi yikamalisiniz. Bebeğinize dokunacak kişilerin ellerini yıkadıklarından emin olmalısınız.
İlk günler bebeğinizin odasına çok fazla ziyaretçi kabul etmemelisiniz, özellikle hasta olan ziyaretçilerin bebeğinize dokunmasını engellemelisiniz.
BEBEĞİM GÜNDE KAÇ KEZ KAKASINI YAPACAK BEZİNİ NE SIKLIKTA VE NASIL DEĞİŞTİRMELİYİM?
Bebeğinizin altını günde 8-10 kez değiştirmeniz gerekebilir, Bebeğinizin bezini 2- 3 saat ara ile kontrol edip emzirmeye başlamadan önce ve her kaka sonrası altını değiştirmelisiniz. Alt bakımını beslenme öncesi yapmak bebeğinizin kusmasını önleyecek ve uyanmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin altını önden arkaya doğru silip, her silme için ayrı bir ıslatılmış pamuk kullanmalısınız.
Alt değiştirmeden önce tüm malzemeleri hazırlayıp bebeğinizin altını sonra açmalısınız, bebekler ilk günler koyu yeşil renkte ve yapışkan özelliğinde bir kaka yaparlar buna MEKONYUM diyoruz., 1. haftasının sonuna doğru ise kakaları sarı renge ve daha sulu hale döner ve uzun bir süre bu şekilde devam eder, bu normal bir süreçtir.
BEBEĞİM EĞER PİŞİK OLURSA BUNU NASIL ANLARIM ? PIŞIĞI ÖNLEMENIN BIR YOLU VARMI?
Yenidoğan ve bebeklik dönemlerinde karşılaşılabilen problemlerden biri pişiktir. Pişik ağrılı ve sıkıntılı bir sorundur sizide bebeğinizide huzursuz eder. Pişiğe derinin tahriş olması, alt bölgesinin nemli kalması, yeni başlanan gıdalar, mantar yada bakteri enfeksiyonları neden olur. Pişiği tedavi etmekten çok önlemek için uygulamalar yapmak daha doğrudur.
Pişiği önlemek için bebeğinizin altını 2-3 saat ara ile ve her kaka sonrası değiştirmeli, silme yerine yıkamalı ve altını kapatmadan önce 1-2 dakika kurumasını sağlamalısınız. Yıkama sırasında sabun kullanmamalısınız.
Pudra yada losyon kullanmamalısınız. alt temizliğinden sonra günde 3 yada 4 kez pişik önleyici kremler kullanmak yeterli olacaktır.
Pişik oluşmuş ise tedavisi için mutlaka doktorunuzla görüşüp önerdiği tedaviyi uygulamalısınız.
BEBEĞİMİN GÖBEĞİ NE ZAMAN DÜŞER ? DÜŞENE KADAR NASIL KORUMALIYIM BAKIM VERMELİMİYİM?
Bebeğinizin göbeği 7-14 gün içinde düşer. Göbeği düşene kadar temiz ve kuru kalmasını sağlamak yeterli olacaktır. Bezin göbeğin altından bağlanması göbeğin ıslanmasını ve mikrop kapmasını önleyecektir. Eğer göbek etrafında kızarıklık, şişlik, akıntı yada kanama varsa doktorunuza danışmalısınız.
BEBEĞİMİN AĞZINDA PAMUKÇUK OLUŞUR MU? OLUŞURSA NE YAPMAM GEREKİR?
Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa ve emzirme döneminde uygun bir şekilde göğüs temizliğinizi sağlıyorsanız pamukçuk olmasını beklemeyiz. Bu nedenle düzenli bir ağız bakımı vermeye gerek yoktur.
Fakat bebeğinize anne sütü dışında mamada vermek durumunda kalıyorsanız, mama kalıntılarını temizlemek için ağız bakımı vermek gerekir.
Ağzının içinde damakta ve dil üzerinde beyaz renkte, silmekle kolay çıkmayan ve hafif kabarık şekilde oluşan lekelere pamukçuk denir. Pamukçuk bebeğinizin ağrı duymasına huzursuz olmasına ve emmemesine neden olacaktır. Pamukçuğu önlemek için göğüs temizliğine ve kullandığınız biberon, emzik, süt sağma aparatları gibi malzemelerin temizliğine dikkat etmelisiniz. Pamukçuk oluşmuş ise mutlaka doktorunuza danışmalı, önereceği tedaviyi uygulamalı ve bebeğinize günde 1-2 kez ağız bakımı yapmalısınız.
Ağız bakımını; eczanelerden alabileceğiniz karbonatlı su ve işaret parmağınıza sardığınız temiz bir bez ile vermelisiniz. Her silme sonrası bezi değiştirmek yada temiz köşesini kullanmak daha etkili bir bakım sağlar.
BEBEĞİME NE ZAMAN BANYO YAPTIRABİLİRİM?
Bebeğinize cilt sağlığı için 24-48 saatini doldurduktan sonra banyo yaptırmaya başlayabilirsiniz. Göbek düşene kadar silme banyosu göbek düştükten 1 gün sonrada tüm vucud banyosu vermelisiniz. Silme banyosunu sadece su ile tüm vücud banyosunu ise haftada 1 yada 2 kez şampuan yada sabun kullanarak yaptırmanız yeterli olacaktır.
Banyosuna başlamadan önce kullanacağınız tüm malzemeleri hazırlayıp daha sonra bebeğinizin kıyafetlerini çıkarmalısınız. Banyosuna ilk ayaklarını ıslatarak başlayıp önce vücudunu en son kafasını yıkayıp bitirmelisiniz. Banyo sırasında bebeğinizi kaymaması için sıkıca tutmalı ne olursa olsun banyosunu bölmemelisiniz. uygun bir ortamda ve suyunun sıcaklığını dirseğiniz ile kontrol ederek hızlıca banyosunu yaptırmalısınız. Banyo sonrası mutlaka cildini nemlendirmelisiniz.
BEBEĞİMİN CİLDİNİ NASIL VE NE SIKLIKTA NEMLENDIRMELIYIM? CILDINI KORUMAK IÇIN BAŞKA NELERE DIKKAT ETMEM GEREKIR?
Anne karnında neme alışkın olan bebeğinizin cildini doğduktan sonra da nemlendirmelisiniz, çünkü nemlendirilmeyen cilt kurur ve pul pul dökülür. Bunu önlemek için her gün yada ev koşullarına göre gün aşırı bebeğinize banyo yaptırma, her banyo sonrası uygun bir nemlendirici ürün ile tüm vücudunu masaj yaparak nemlendirmelisiniz.
Her gün ve kirlendikce bebeğinizin kıyafetlerini değiştirmeli, cildine temas eden giysilerin etiketlerinin kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Yeni alınan ve kirlenen giysilerini yıkayıp ütüledikten sonra giydirmeli, soft renklerde pamuklu ve pratik giyilebilen giysiler tercih etmelisiniz. Giysilerini bebeklere özel ürünlerle yıkayıp tercihen 2 kez durulamanız uygun olacaktır.
BEBEĞİMİN TIRNAKLARINI NASIL KESMELİYİM? ELDİVEN KULLANSAM OLUR MU?
Bebeğiniz cildine yada gözüne zarar vermesin diye eldiven kullanmak doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bebekler dokunarak öğrenir ve kendini güvende hissederler. Bunun yerine tırnaklarını uzadıkça tercihen banyo sonrası kesmek daha doğru olacaktır. Uygun bir tırnak makası ile el tırnaklarını yuvarlak ayak tırnaklarını düz kesmelisiniz.
BEBEĞİMİN ODASINI HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT ETMEM GEREKİR?
Bebeğinizin odası güneş gören ısı ve nem durumu ayarlanabilen bir oda olmalıdır.
Odasının ısısı 22-24 C, nemi ise %30-40 olmalıdır, bu sıcaklıkta bebeğinize iki kat penye kıyafet giydirmek yeterlidir. Odayı soğutmak için klima kullanılmamalıdır. Eğer oda çok sıcak ise bebeğinizin kıyafetlerini inceltmek daha doğru olacaktır.
Bebeğinizin odasını her gün 2 kez 10-15 dk havalandırmalısınız, odanın temizliğini mümkün olduğu kadar az kokan ürünlerle bebeğiniz oda dışındayken yapmalı, oda parfümü yada ağır kokular kullanmamalısınız.
Yatağını ısı kaynaklarından uzak bir yere koymalısınız. Çarşaflarının ve nevresim takımlarının mutlaka pamuklu kumaştan olmasına dikkat etmelisiniz. Oda içinde televizyon, telefon, bilgisayar gibi araçlar bulundurmamalısınız.
Bebeğinizin güvenliği için 1 yaşına kadar yastık yorgan ve kalın battaniyeler kullanmamalısınız.
NEDEN GÖZLERİ SÜREKLİ KAPALI VE ŞİŞ? BEBEĞİMİN GÖZLERİNE BAKIM VERMEM GEREKİR Mİ?
Bebeğinize ilk göz bakımı doğum salonunda verilmektedir. Daha sonra düzenli olarak bakım vermeye gerek yoktur. Bebeğinizin göz kapakları doğduğunda şiş olabilir, gözlerinin şiş olması ve dış ortamdaki ışık onları rahatsız ettiği için gözlerini çok fazla açmazlar. Şişlikler azaldıkça ve ortama uyum sağladıkça gözlerini açmaya başlayacaktır.
Bebeğinizin gözlerinde çapaklanma problemi ile karşılaşabilirsiniz. Bunu önlemek için el temizliğine dikkat etmeli ve gereğinden fazla dokunmamalısınız.
Çapaklanma oluşmuş ise; temiz bir bez ve kaynatılmış ılımış suyla bastırmadan içten dışa doğru gözlere silerek bakım vermek gerekir. Göz bakımını çapaklanma durumuna gore günde 2-3 kez yapabilirsiniz. Çapaklanmada bakıma rağmen düzelme olmaz ise doktorunuza danışmanız ve önerilerini uygulamanız gerekir.
BEBEĞİMİN GAZINI ÇIKARMAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIYIM?
Bebeklere doğduğu andan itibaren gaz çikarma uygulamasi yapılmalıdır. İlk günler çok fazla gaz çıkarma ihtiyaçları olmasa da, düzenli olarak gaz çıkarmak bebeğin rahatlatılması ve yattığında oluşabilecek kusmanın önlenmesi için önemlidir,
Bebeğinizi omzunuza yada kucağınıza yatırıp, sırtına yavaşça vurarak ve aralıklı sıvazlayarak gazını çıkarmalı ve midesini rahatlatmalısınız.
Gaz çıkarma işleminin, beslenme aralarında 1-2 dakika, beslenme sonrası ise 3-5 dakika yapılması yeterlidir
BEBEĞİM ÇOK AĞLAYACAKMI? AĞLADIĞINDA NE YAPMALIYIM?
Bebeklerin günde ortalama 1-4 saat kadar ağladıkları bilinmektedir. Araştırmalara göre, bebekler sıkıntı ve ihtiyaçlarına göre değişik şekillerde ağlamaktadırlar. Bebekler için ağlamak bir dildir ve ağlayarak ailesine mesaj verirler.
Bebeginizin ağlamasına hemen yanıt verirseniz, anlaşıldığını ve güvende olduğunu hisseder. Bebeginiz altı kirlenince, ağrısı olunca, gazı varsa yada acıkınca ağlayarak annesine babasına yada diğer aile bireylerine ihtiyaçlarını anlatır.Bunların dışında manevi ihtiyaçlarını anlatmak için de ağlamayı kullanır. Fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmasına rağmen bebeğiniz hala ağlıyorsa, bebeğinizi kucağınıza alıp onunla sakin bir ortamda ten tene temas ederek zaman geçirmeniz bebeğinizi rahatlatacaktır.
BEBEĞİMİ SİĞARAYA KARŞI NASIL KORUYACAĞIM?
Bebeğinizi sigaranın zararlı etkilerinden korumak için emzirme döneminde ve mümkünse sonrasında sigara kullanmamalısınız, bebeğe bakacak diğer aile bireylerininde eğer sigara kullanıyorlarsa son sigaralarını içtikten 2 saat sonra sonra bebeğe temas etmelerini sağlamalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder