ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN FAKTÖRLER

Emzirme Yaşandıkça Öğrenilecek Bir Durumdur!!!
Emme, bebekelerin anne karnında iken öğrendikleri bir davranış olsada, bu durum anneler için sonradan öğrenilen, geliştirilebilen ve en önemlisi sabır isteyen bir durumdur.
Emzirmek bebek için, hayata sağlıklı başlamak için bir başlangıç noktasıdır.
“Emzirmeye ve kendinize odaklanın”
Anne mümkün olduğu kadar stres ve yorgunluktan uzak durmalı ve tutulmalı,
Özellikle baba başta olmak üzere,diğer aile üyeleri anneyi desteklemeli, olumlu ve destekleyici davranışlar gösterilmelidir.
Bebeğinizi, emzirme öncesi sevmek, ona dokunmak, güzel cümleler sarfetmek, onu okşamak, öpmek, koklamak,  ve tensel temas sonrasında  emzirmeye başlamak emme ve emzirme kalitesini arttıracaktır.
Süt artışı, beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan PROLAKTİN hormonu tarafından sağlanır. Bu hormonun etkinliğini  MOTİVASYON, MUTLULUK, DİNLENME , ETKİN BİR UYKU, ILIK BİR DUŞ arttırabildiği gibi, annenin yaşam tarzına göre seçtiği; YOGA - PİLATES -GEVŞEME TEKNİKLERİ gibi dinginleştirici bir egzersiz programına katılarakta artırabilir.
Emzirirken anne rahat olduğu bir koltukta oturup, rahat olduğu bir emzirme pozisyonunda olmalı,
Emzirirken anne rahat, göğsünü ve kendini sıkmayan kıyafetler tercih etmeli,
Bebeğin altı temiz olmalı,
Anne ağır bir diyet ve ağır egzersiz programlarına katılmamalı,
Evinizde de olsanız, başka hiçbir şeyle ilgilenmeden sadece bebeğinize zaman ayıracağınız 2-3 günlük bir tatil planlayın. Bebeğinizle birlikte dinlenin, iyi beslenin ve onu sık sık emzirin.
Emzik ve  biberon; bebeğinizin, meme ucuna alışma sürecini uzatabileceğinden ilk zamanlar kullanmayın.
Bebeğiniz emmekte zorlanıyor diye sakın biberonla beslemeyin. Emzik vermeyin veya meme koruyucu kullanmayın. Bu tür gereçlerin kullanımı bebeğinizin meme ucunu algılamasında zorlanmaya yol açar.
Düzen Kurayım Derken Düzeni Bozmayın,
Bebeğinizin beslenme ve uyku saatlerini bir düzene oturtmaya çalışmanız ilk zamanlar mümkün olmayabilir. Zamana bırakın. Birinci ayından sonra bebekler, daha güçlü ve aktif emdikleri için özellikle gece uykuları 4-5 saate kadar çıkabilir.
Anne günde en az 2-3 lt sıvı almalı, bunun yanında destekleyici olarak;
- Isırgan otu çayı (taze olarak kendiniz demleyin!),
- Rezene çayı(taze olarak kendiniz demleyin!)
- Tahin helvası, dut pekmezi, beyaz dut kurusu,
- Kayısı kompostosu, kuru incir, dere oto , beyaz üzüm,
- Bezelye, nar, semiz otu ve sütlü tatlılar
tercih edilmelidir.
Dengeli beslenin, kalsiyum ve protein içeren gıdalar tüketin ve uzun süre aç kalmayın.
Eğer emzirme öncesinde ya da sonrasında anne, göğüslerde dolgunluk ve sertlik hisseder ise , elle ya da pompa yardımı ile süt sağma işlemi yapılabilir.
Her anne bebeğinin ihtiyacından fazla süt üretebilir, yeter ki yersiz endişelere kapılmasın ve bebek istedikçe emzirerek süt salgılanmasını ve göğsün boşalmasını sağlasın.
SÜT ARTIŞI Kendine Güven + Bebeğine Güven + Doğru Tutuş +  Sık Emzirme +  Daha Uzun Süre Emzirme + Daha Çok uyarı +   Daha Çok Süt Üretimi
BAŞARILI BİR EMZİRME;
ANNENİN BEBEĞİNİ EMZİRECEĞİNİ DÜŞÜNMESİ, İSTEMESİ VE BAŞARACAĞINA İNANMASIYLA BAŞLAR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder